2005

Inmiddels plannen en een vriendin rijker werd besloten de verbouwing voorin te starten. Op die manier kon er “gewoon” geleefd worden en was de plek des onheils achter een wandje weg gestopt.

De vorige eigenaar had veel (kleine) kamertjes. Een zo’n kamertje was in de roef. Daar moest de semi tijdelijke slaapkamer komen. Omdat vriendin bleef slapen werd er een tweepersoons bed gebouwd.

Met vereende krachten werd de botte bijl er voorin door gehaald. Chris en zijn vader wilden graag komen helpen. Leeg moest het daar! Twee aanhangers met afval werden afgevoerd naar de gemeente reiniging. Twee dagen buffelen, toe was het grootste gedeelte van de klus geklaard.

Nu alles voorin verwijderd was werd Ora et Labora naar de werf gevaren. Daar is het kapje van het voordek eruit geslepen om er vervolgens een grotere kap te plaatsen. Dave met zijn lange lijf zou daar anders iedere keer zijn kop stoten. Het zwaard aan bakboordzijde was in slechte conditie en werd ook onder handen genomen.

Het volgende project was het verplaatsen van de verwarmingsketel. Nadat Esdert zijn expertise en hulp had aangeboden werden door hem de leidingen onder de vloer omgelegd. De nodige nieuwe radiatoren werden aangeschaft en geplaatst. Op een zonnige dag werd de verwarmingsketel afgekoppeld en naar de machinekamer getild. Gelukkig hadden we beschikking tot de giek en met behulp van een blok die precies door het schoorsteengat paste, werd de ketel op een nette manier bij de ingang van de machinekamer gehangen.